Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 11 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Využití řas pro produkci biomasy a bioproduktů
Slonek, Jaroslav ; Máša, Vítězslav (oponent) ; Brummer, Vladimír (vedoucí práce)
Předložená bakalářská práce je zaměřena na seznámení se s využitím řas k produkci biomasy a bioproduktů. Úvodní část práce je věnována taxonomickému rozdělení řas a základnímu shrnutí charakteristik jednotlivých skupin řas. Další část práce je věnována bioproduktům, které jsou získávány kultivací řas a jsou rozebrány možnosti dalšího zpracování těchto bioproduktů včetně jejich využití pro energetické účely. U kultivací je důraz kladen na moderní směry v této oblasti, tj. na možnost použití odpadních produktů v kultivačním procesu. V další části práce jsou rozebrány technologické parametry kultivace, jejich vlivy na růst a složení biomasy a produkci žádaných produktů. V další kapitole jsou shrnuty používané typy kultivačních bioreaktorů, v nichž dochází v kontrolovaném prostředí k růstu biomasy. Poznatky získané a shromážděné při tvorbě práce jsou dále diskutovány a shrnuty v závěru práce.
Regionální diferenciace ekologického zemědělství v Česku
Typltová, Jolana ; Jančák, Vít (vedoucí práce) ; Trantinová, Marie (oponent)
edkládaná práce má za úkol shrnout sou asnou situaci ekologického zem lství v esku. le itým aspektem tohoto alternativního zp sobu zem lství je jeho regionální diferenciace. esko disponuje s velkým po tem ekologických farem, hlavním cílem diplomové práce je tedy zmapovat jejich rozmíst ní a zjistit zda je toto rozmíst ní rovnom rné i nikoliv. Ekofarmy jsou sledovány na úrovni jednotek NUTS 4, které jsou vhodné z hlediska srovnatelnosti. Výzkum je zalo en na datech z databází Ministerstva zem lství a kontrolní organizace KEZ, o.p.s. Výsledky et ení jsou pro p ehlednost zobrazeny v tabulkách a obrázkách. K znázorn ní prostorového rozmíst ní ekologických subjekt jsem zvolila kartogramy a kartodiagramy, komentá e jim ur ené jsou st ejní ástí celé studie. V práci je také uvedno srovnání eska s ostatními lenskými státy EU v oblasti ekologického zem lství a vlastní et ení, které se zam uje na nabídku biovýrobk v obchodech. C lick to buy N O W ! PDF-XCHANGE w w w .docu-track.c o m C lick to buy N O W ! PDF-XCHANGE w w w .docu-track.c o m
The Effect of Socio-Demographic Factors on Consumer Trends in the Czech Republic
Čechová, Tereza ; Šťastná, Lenka (vedoucí práce) ; Kolář, Daniel (oponent)
Práce zkoumá potenciální vlivy různých socio-demografických determinantů na spotřebitelské trendy na českém trhu v rozmezí let 2009-2019. Používáme data od agentury Median, s.r.o., která provádí výzkum spotřebního chování již od roku 1993. V práci analyzujeme závislé kategorické proměnné, které reprezentující preference respondentů či domácností, a definují potenciální spotřebitelské trendy. Pro analýzu jsme použili ordinární logistickou regrese, které jsme následně otestovali Brantovým testem. Statisticky signifikantní výsledky v modelech se ztotožňují s výsledky v předchozích studiích. Konkrétně, během let 2009-2019 se zvyšuje zájem o recyklovaní, lidé častěji nakupují bio potraviny, mírně klesá zájem o české produkty (speciálně v letech 2018 a 2019) a populace utrácí více peněz za dovolenou. Bakalářská práce například ukazuje, že ženy mají větší tendenci kupovat bioprodukty a české potraviny než muži a zároveň recyklují častěji než muži. Nové proměnné, které dále zkoumáme ve vztahu ke sledovaným trendům, jsou počet zaměstnaných osob v domácnosti a ABCDE klasifikace. Konkrétně ABCDE klasifikace je proměnná, která rozděluje domácnosti do osmi skupin podle vzdělaní, příjmů a ekonomické situace domácnosti. Celkově je tato práce výjimečná tím, že sleduje české spotřebitelské preference po dobu deseti...
Využití řas pro produkci biomasy a bioproduktů
Slonek, Jaroslav ; Máša, Vítězslav (oponent) ; Brummer, Vladimír (vedoucí práce)
Předložená bakalářská práce je zaměřena na seznámení se s využitím řas k produkci biomasy a bioproduktů. Úvodní část práce je věnována taxonomickému rozdělení řas a základnímu shrnutí charakteristik jednotlivých skupin řas. Další část práce je věnována bioproduktům, které jsou získávány kultivací řas a jsou rozebrány možnosti dalšího zpracování těchto bioproduktů včetně jejich využití pro energetické účely. U kultivací je důraz kladen na moderní směry v této oblasti, tj. na možnost použití odpadních produktů v kultivačním procesu. V další části práce jsou rozebrány technologické parametry kultivace, jejich vlivy na růst a složení biomasy a produkci žádaných produktů. V další kapitole jsou shrnuty používané typy kultivačních bioreaktorů, v nichž dochází v kontrolovaném prostředí k růstu biomasy. Poznatky získané a shromážděné při tvorbě práce jsou dále diskutovány a shrnuty v závěru práce.
Regionální diferenciace ekologického zemědělství v Česku
Typltová, Jolana ; Jančák, Vít (vedoucí práce) ; Trantinová, Marie (oponent)
edkládaná práce má za úkol shrnout sou asnou situaci ekologického zem lství v esku. le itým aspektem tohoto alternativního zp sobu zem lství je jeho regionální diferenciace. esko disponuje s velkým po tem ekologických farem, hlavním cílem diplomové práce je tedy zmapovat jejich rozmíst ní a zjistit zda je toto rozmíst ní rovnom rné i nikoliv. Ekofarmy jsou sledovány na úrovni jednotek NUTS 4, které jsou vhodné z hlediska srovnatelnosti. Výzkum je zalo en na datech z databází Ministerstva zem lství a kontrolní organizace KEZ, o.p.s. Výsledky et ení jsou pro p ehlednost zobrazeny v tabulkách a obrázkách. K znázorn ní prostorového rozmíst ní ekologických subjekt jsem zvolila kartogramy a kartodiagramy, komentá e jim ur ené jsou st ejní ástí celé studie. V práci je také uvedno srovnání eska s ostatními lenskými státy EU v oblasti ekologického zem lství a vlastní et ení, které se zam uje na nabídku biovýrobk v obchodech. C lick to buy N O W ! PDF-XCHANGE w w w .docu-track.c o m C lick to buy N O W ! PDF-XCHANGE w w w .docu-track.c o m
The offer of organic products and healthy diet in hotel accommodation
Bôriková, Michaela ; Mlejnková, Lena (vedoucí práce) ; Valentová, Jana (oponent)
Cílem bakalářské práce je analyzovat nabídku stravovacích služeb nacházejících se ve vybraných hotelových zařízeních vyšších tříd, z pohledu uplatnění nových výživových trendů. Za účelem dosažení tohoto cíle byla provedena kvalitativní analýza. Ta zahrnuje objektivní hodnocení vybraných hotelových a stravovacích zařízení a také terénní výzkum, jehož součástí bylo osobní dotazování odpovědných osob v jednotlivých provozovnách. Práce také obsahuje základní charakteristiku nejvýznamnějších dodavatelů a výrobců bioproduktů a výrobků zdravé výživy, se kterými vybrané hotelové zařízení spolupracují. V závěru je na základě zjištěných informací odhadován i budoucí vývoj ve stravovacích návycích klientů a jejich vlivu na nabídku stravovacích služeb.
Biopotraviny a jejich postavení v současném retailingu
Březíková, Tereza ; Turnerová, Lenka (vedoucí práce) ; Drozen, František (oponent)
Tématem mé diplomové práce jsou Biopotravinami a jejich postavení v současném retailingu. Práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou. V teoretické části se zabývám teorií biopotravin a jejich postavení na trhu. Analyzuji také problémy ekologického hospodářství v České republice, stejně tak i legislativní rámec. Praktická část popisuje biopotraviny v Intersparu, a také jeho vlastní značku SPAR Natur*pur. V této společnosti jsem provedla také průzkum pomocí dotazníku, na který zodpovídali zákazníci Intersparu otázky týkající se biopotravin a jejich postavení v České republice. Výsledky jsem prezentovala pomocí grafů s komentáři.
CHOV KOZ NA EKOLOGICKÉ FARMĚ
JIRMANNOVÁ, Kristýna
Tématem bakalářské práce je managament chovu koz na ekologické farmě, jeho posouzení z hlediska zajištění přirozených potřeb a welfare zvířat a působení koz při údržbě okolní krajiny. Dalšími cíli je podchytit dosahovanou užitkovost koz, zpracování a prodej bioproduktů a ekonomiku chovu koz, včetně využívání jednotlivých forem dotací. Způsob chovu koz byl sledován na ekofarmě Slunečná na Šumavě, metodou vlastní účasti v péči o zvířata. Výsledky byly poté vyhodnoceny na základě studia odborné literatury a legislativy zaměřené na ekologické zemědělství a etologii koz. Byl vytvořen datový soubor základního stáda koz a stanoven denní režim na farmě s porovnáním v zimním a letním období. Dle srovnání podmínek chovu s požadavky vyplývajícími z legislativy o ekologickém zemědělství v rámci ČR i EU jsou fyziologické a etologické potřeby zvířat na farmě plněny. A to zejména díky moderním technologiím pro ustájení, dojení, porážení i pro další manipulace se zvířaty. Kozy mají možnost volné pastvy, kdy zároveň působí pozitivně i na údržbu šumavské krajiny, zejména tím, že eliminují nálety dřevin a plevelné druhy rostlin.
Biopotraviny: výrobní a odbytový potenciál horských a podhorských oblastí (Jihočeský kraj)
HORSKÁ, Alena
Práce se soustředí na ekologické zemědělství v horských a podhorských oblastech Jihočeského kraje. Nejen v jihočeském regionu je pro tento typ oblastí typická dominující živočišná produkce (zejména chov skotu), s tím související struktura zemědělské půdy (převažuje podíl trvalých travních porostů) a malá rozmanitost produkce ekofarem. Byl analyzován produkční a odbytový potenciál ekologické zemědělské produkce a v souvislosti se zjištěnými nedostatky navržena opatření vedoucí ke zlepšení situace v oblasti. Kromě výše zmíněného, se práce také zaměřuje na analýzu stavu ekoagroturistiky v Jihočeském kraji, neboť v tomto segmentu cestovního ruchu lze spatřovat prostředek k získání ekonomické stability ekofarem.
BIOPOTRAVINY A POTRAVINY NOVÉHO TYPU Z HLEDISKA NUTRICE A OCHRANY ZDRAVÍ SPOTŘEBITELE
DUBNOVÁ, Jaroslava
Tato bakalářská práce se věnuje především problematice rozdílu informovanosti o bioproduktech, biopotravinách a potravinách nového typu mezi občany v oblasti Jižní Moravy a občany Jižních Čech. Zjišťuje také, jaký názor mají respondenti z obou oblastí na vliv biopotravin na zdravotní stav člověka.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 11 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.